Labels

#savemaryam 1433H 2013 5forty2 5forty2 - aswj Adam Mark ahli sunnah wal jamaah Alor Setar alternatif download torrent Android Market Android Phones angkat mikrofon vol.1 apakah itu Apk file downloader Aplikasi Aplikasi Portable application ashtaka badak berendam battery blurring faces tools Botingkek bujang terlajak buka puasa button Cara Nak Buat Cara Nak Guna Cara nak selesaikan cara-cara cari driver komputer Cerita Cereka Cerita Lawak Cerita Rekaan china ciri baru click computer di langgar DJ Fuzz doodles double Download Download Software Driverpack Solution Dropbox Eyza Bahra Farhan features filem terbaru fix free G gebu GetDataBack for NTFS and FAT Ghombau Google gps Gunung Keriang Hacked hantu gangster Harapan Ramadhan Hari Kemerdekaan Hari Raya 2011 how to use IbnuSina Eyewear Islam jadual berbuka 2012 JDownloader JDownloader 2 JDownloader Premium Account Database Juzzthin Kedah kesayangan Kisah Hidup Aku Kucing Lagu Raya lagu tema lagu terbaru lawak ke der? ramadhan left lirik logitech maafkan kami mak andir makanan Malaysia malaysia hiphop malicious mati mice mouse Murtad muzik muzik video namewee Nawi NSSN NtahSape2Ntah ondeh original pak pandir pak pandir 2012 panduan password Pengajaran Permulaan pineng Portable Application PortableApps posted online powerbank problem Puasa pupus Raihan Ramadhan random rap melayu Real APK Leecher Recovery Software Rembau Most Wanted Runtime Live CD Runtime Software Sabah sabtu sahur scroll sedih Senaling Si Putih Software soundtrack Spek Mata Terapi sygic gps navigator v11.2.6 latest tak lawak lah sangat technology Telefon Android torrent tutorial underground usb username VMWare Thinapp W.A.R.I.S. we are gangster Welcome to Nginx Virus wheel wire worldwide mixtape xpdc yahoo Voice user youtube zbigz.com

Sekadar Mengisi Ruangan Kosong di Sanubari :)

Ahad, 8 Julai 2012

Cara Nak Membuat Aplikasi Portable Anda Sendiri

Salam dan Salam Sejahtera...

Hari ini saya akan membuat satu tutorial bagaimana menjadikan software yang kena install ke komputer menjadi portable. Portable ini bermaksud senang dibawa ke mana-mana. Jadi kita tak perlu meng'install'nya terlebih dahulu. Cuma jalankan aplikasi tersebut dan terus boleh di gunakan. Mudah bukan?
Jadi buat apa "meruangkan" masa untuk menunggu proses peng'install'an, yang memakan masa yang begitu lama bergantung pada jenis aplikasi? Jadi itu lah gunanya portable, mudah dan senang untuk digunakan.


Apa yang perlu ada :
 ++Pastikan tidak menjalankan apa-apa program semasa proses pemasangan perisian ini.++

 ++Pada Proses ini, kita diberi pilihan sama ada untuk pilih 'Use one of the entry points' atau 'Use separate .DAT file'
- Use one of the entry points -> semua fail-2 dan registry disatukan sekali dalam format .exe. Jadi mungkin akan ada pelbagai masalah, seperti ikon program tiada, atau program tidak beroperasi sempurna.
- Use separate .DAT file -> semua fail-2 dan registry diasingkan daripada format .exe ini menghasilkan satu lagi fail iaitu berformat .DAT yang mengandungi ke fail-2 dan registry key. ++
Menguji program. Berjaya!!
Kepada yang berhasil tue, tahniah diucapkan. Kalian memang berbakat besar. Caya lah.
Dan kepada yang tak menjadi tue, jangan berputus asa ya. Tidak jadi kali pertama itu sudah menjadi lumrah. Jadi, tiada kata berputus asa di sini. Teruskan mencuba ya. Saya yakin pasti boleh.
Dan kepada yang dah sangat-sangat fed-up dan naik menyampah tue, jangan marah-marah. Sini ada cara lain, lagi senang dan mudah. Tak perlu itu dan ini, cuma perlu install dan download saja.


    Tiada ulasan :

    Catat Ulasan

    Jika ada apa-apa pertanyaan, ada sebarang pendapat atau apa-apa saja selain bukan kata-kata maki hamun, marah atau apa-apa saja yang negatif, teramatlah dialu-alukan.